Hrană umedă sau hrană uscată? Motive PRO și CONTRA
Un nou membru al familiei și-a făcut de curând apariția și deși la început i-ai dat ceva rapid de la supermarket (de multe ori venirea unui pisic sau câine se fac pe nepusă masă și nu suntem pregătiți pentru ce urmează), acum ai început să faci research online și să întrebi mai mulți medici veterinari ce hrană este mai bună.
Pui sau pește? Vită sau porc? Miel? Ton? Oare să e mai bine dacă e hrană umedă sau uscată? Unele persoane aleg în funcție de experiența pe care o au cu animalele de comapanie ce le-au îngrijit în trecut, sau în funcție de sfaturile primite de la prieteni. Alții se rezumă la publicitatea pe care o văd la televizor sau online, unde fiecare companie spune că produsul sau este de cea mai înaltă calitate. Totuși, există un singur factor decisiv – animalul tău. Este nevoie să îi observi reacțiile după ce mănâncă, dacă este activ sau devine pasiv, obosit (înseamnă că mâncarea este că un fast food pentru noi, greu de digerat și corpul simte să doarmă după masă), dacă în timp blana devine mai strălucitoare sau din contră mai mată și cade mai mult păr, și așa mai departe. Dacă vrei să încerci Extru-Can, nu e nevoie să cumperi un sac de 10 kg. Cumpără unul de 1 kg și vezi cum se comportă pisica ta sau de 2 kg pentru câine.
http://can2000.ro/shop/tirol-can–cât-cu-peste-1-kg/
http://can2000.ro/shop/cico-cicu-2-kg/
Motive Pro și Contra: Hrană Umedă
Nu toate animalele beau atât de multă apă pe cât trebuie (la fel că noi,nu-i așa?). Hrana umedă poate fi o sursă extra de hidratare, mai ales dacă știi că animalul tău nu prea bea în general destulă apă. De asemenea, acest lucru înseamnă că el poate mânca mai mult, fără a adaugă prea multe calorii în plus dietei sale. Animalele care sunt mai în vârstă își pierd din simțul olfactiv și doresc să mănânce o hrană care este mai puternic mirositoare și care are un gust mai intens, așa cum hrana umedă este în mod general. Este o alternativă bună și pentru un animal care este bolnav și și-a pierdut temporar simțul mirosului ori pofta de mâncare. Este o opțiune și pentru câinii cărora le-au căzut dinții, au probleme cu alinierea maxilarelor sau au boturi mai mici.
Există totuși și câteva motive pentru care să nu administrezi hrană umedă animalelor. Unele animale fac foarte multă mizerie când mănâncă hrană umedă, iar cei care au predispoziție către probleme dentare au nevoie de o atenție sporită. Hrana umedă, odată desfăcută, își pierde toat viață și toți nutrienții, modificându–și consistența și proprietățile. Trebuie să fie acoperită și pusă la frigider repede înainte să se strice. În unele cazuri, hrană umedă nu este la fel de economică precum este cea uscată. Pe lângă faptul că este cu mult mai scumpă decât cea uscată, trebuie cumpărată des,în porții mici.
Motive Pro și Contra: Hrană Uscată
Din punct de vedere al depozitării și al siguranței pentru sănătatea animalului, hrana uscată este cea mai potrivită. Aceasta poate fi lăsată afară fără grijă că se va strica sau modifica în vreun fel. De fapt, unii stăpâni preferă să umple o singură dată bolul animalului cu mâncare uscată, urmând că el să mănânce când dorește pe parcursul zilei, ori să folosească dispozitivele automate de hrănire, care dau drumul la porții mici de hrană uscată de mai multe ori pe zi (un punct în plus față de hrana umedă care nu poate fi administrată dacă ești plecat de acasă la serviciu sau în vacanță).
Pe lângă faptul că poate fi lăsată afară mai multe ore sau zile fără să se strice, mâncarea uscată este ușor de depozitat – este de ajuns să ai un coș sau cutie mare de plastic cu capac, pentru a stă departe de insecte și rozătoare și este mult mai economic atunci când ai multe animale de hrănit. Bobițele uscate sunt foarte de folos și că mici recompense sau pentru a dresa un animal, în timp ce hrană umedă nu poate fi folosită în acest sens.
În funcție de mărimea, rasa, sterilitatea și vârstă unui animal, hrana uscată vine în diferite forme și mărimi, pentru a-i asigura tot confortul necesar și mineralele, nutrienții potriviți.
Hrana uscată nu asigură necesarul de hidratare al unui animal, așadar cere o atenție sporită din partea stăpânului să îi asigure apă, mai ales dacă este vara, sau animalul este în vârstă ori bolnav.
În concluzie, ce alegem?
Dacă ar trebui să existe o ordine a priorităților, atunci ar trebui să fie aceasta:
1. hrana să asigure necesarul de proteine, nutrienți, minerale, vitamine animalului nostru
2. animalul se simte foarte bine după ce mănâncă, e activ, arată din ce în ce mai bine
3. hrana să fie potrivită pentru vârsta, mărimea, sterilitatea, starea de sănătate a animalului nostru
4. hrana să fie mereu proaspătă și să ne dea oportunitatea de a o păstra în mediul optim pentru a-i da animalului ceea ce are nevoie
5. hrana să fie cea recomandată de medicul veterinar al animalului