De ce sunt animalele de companie atât de importante în viața noastră?
Legătura ce se crează între animalele de companie și copii este inexplicabilă, aceștia acordând o importanță majoră patrupezilor lor.
Aflându-ne în postura de parinți, ni s-a întâmplat deseori să mergem cu micuții în parc și aceștia să observe un cățeluș sau o pisică și să își dorească să îi adopte.
După ce am trecut prin această experiență, ne întrebăm deseori dacă este momentul să adoptăm un animăluț sau este o responsabilitate mult prea mare
.
Totuși, psihologii sunt de părere că prezența unui animal în viața noastră și a copiilor este benefică.
În primul rând, copiii vor deveni mult mai responsabili, încă din primii ani de viață. În acest mod, nu doar că vor avea parte de o dezvoltare armonioasă, însă vor înțelege că respectarea sarcinilor este deosebit de importantă.
În cazul în care am adoptat un cațel, nu trebuie să ezităm să îi îndemnăm pe cei mici să îl hrănească sau să iasă la plimbare cu el, în fiecare zi.
Necuvântătoarele ne învață deseori adevarate lecții de viață, ceea ce înseamnă că vom deveni mult mai empatici, în raport cu cei din jur.
Copiii înțeleg nevoile animalelor și deprind abilitatea de a citi limbajul corpului, fără a mai fi necesară exprimarea directă. Înțelegând emoțiile celor din jur, vor putea să își controleze propriile lor trăiri.
Răbdarea este o adevărată virtute, mai ales în zilele noastre, când ritmul societății este destul de alert. Deseori, suntem mult prea agitați să ne bucurăm de lucrurile simple, dar animalele ne învață cum să fim răbdători și să le acordăm atenția de care au nevoie.
Sunt momente când sentimentele de tristețe ne copleșesc, dar o pisică ne va reda echilibrul emoțional. În clipele în care ne confruntăm cu astfel de stări, trebuie să ne îndreptăm atenția către aspectele pozitive din viață, iar animalele de companie au un rol esențial în combaterea anxietății.
Știm deja că animalele au un impact major în procesul de socializare, deci copiii ce cresc în preajma lor vor relaționa mult mai ușor cu cei din jur.
Pentru o dezvoltare armonioasă, ar trebui să înlocuim orele de stat în fața televizorului cu activități în aer liber. Cei mici se simt foarte bine ori de câte ori ies la o plimbare în parc cu cațelul, deci vor uita de tehnologie.
Cu cât petrecem mai mult timp în mijlocul naturii, cu atât ne vom simti mai plini de energie și vom lua aer curat.
În zilele noastre, terapia cu animale este o practică foarte des întâlnită, atât la nivel mondial, cât și național. Dacă în trecut, câinii aveau un rol important în tratarea afecțiunilor locomotorii sau însoțeau persoanele cu deficiență vizuală, în prezent sunt implicați și în ameliorarea problemelor de ordin psihologic.
Prin urmare, înainte de a ne decide dacă este momentul să adăugăm un nou membru în familia noastră, ar trebui să luăm în calcul toate aceste beneficii. Dacă dispunem de timp și de un spațiu adecvat, atunci nu ar trebui să stăm foarte mult timp pe gânduri.