Ce poți face iarna pentru pisicile de pe stradă?
Pisicile sunt cele mai fericite animale de companie atunci când stau la căldură și primesc afecțiune necondiționată și hrana corespunzătoare care să le țină sănătoase. Iarna, caloriferele călduțe devin locul loc preferat pentru siestă și răsfăț. Dar ce se întâmplă cu pisicile străzii iarna? Sau cu pisicile care sunt scoase afară noaptea sau o parte din zi, chiar dacă mai stau și în casă din când în când, chiar dacă afară temperaturile sunt sub 0 grade Celsius? Vom reveni asupra acestui aspect în rândurile care urmează.
Pentru cei care lasă pisica afară doar din când în când iarna
Pentru pisicile care obișnuiesc să iasă afară pentru a-și face nevoile, frica de frig ar putea începe să le determine să… se abțină de la a mai face ceva, ceea ce poate duce la complicații și chiar boli. Dacă afară este frig, asigură-i pisicii o lădiță curată cu nisip și încurajează-l să o folosească, chiar dacă este doar un obicei sezonier. Retenția urinei poate provoca blocaje renale, mai ales la pisicile mascul și infecții ale tractului urinar, mai des întâlnite la pisicile femele.
În cazul în care pisica iese afară în diminețile mai întunecoase sau după-amiaza târziu, investește într-o zgardă fosforescentă sau care se vede ușor, pentru a putea găsi pisica, să nu se rătăcească sau să rămână afară în frig mai mult decât i-ar face bine.
Verifică lăbuțele pisicii atunci când vine de afară, să fie curate și să nu aibă pe ele zăpadă sau gheață. Cel mai bine ar fi să le ștergi cu un șervețel uscat înmuiat, pentru a îndepărta posibilele produse aplicate pe jos afară pentru dezgheț, ce pot produce arsuri pernițelor pisicii.
Dacă pisica e foarte bătrână sau foarte tânără, dacă e pui sau e bolnavă, noi vă recomandăm să nu o scoateți afară deloc pe timp de iarnă.
Pentru cei care vor să ajute pisicile fără stăpân sau găsite afară iarna
- Oferă-le darul căldurii – unul din cele mai mari riscuri vitale ale unei pisici ce trăiește afară este frigul aprig de iarnă. Poți să le ajuți să treacă peste noapte oferindu-le un culcuș cald unde să se ascundă. Dacă ai o căsută de jucărie care stă afară iarna, ai putea să lași ușa sau geamul deschis pentru ca pisicile să poată intra acolo pentru a se feri de frig. De asemenea, ce zici dacă ai pune și o cutie cu o păturică înăuntru? Dacă ai posiblitate și te simți creativ, poți chiar să faci tu o cușcă mică cât pentru o pisică, chiar dacă este doar din carton… e mai bună decât nimic! Ca să nu se ude, încearcă să o pui pe ceva, să nu stea direct pe pământ, cum ar fi niște ziare îmfășurare în folie de plastic sau pungă. Și fânul este foarte bun de culcuș, dar nu folosi pături, pentru că absorb umezeala și îngheață.
- Hrănește o pisică de afară – când pisicile străzii se bazează pe ce găsesc afară pentru a se hrăni, ele nu distrug ecosistemele locale, dar se expun la pericole iminente din cauza mașinilor și a bolilor. Se poate ca o pisică de apartament să fie mai mofturoasă la mâncare, dar o pisică ce stă pe străzi mănâncă orice îi dai, indiferent cât de ieftină ar fi hrana respectivă sau dacă e mâncare obișnuită și nu de pisici. Dacă pisica ta lasă mereu mâncare pe care nu o termină până la următoarea masă, nu arunca ce a rămas. Pune-le într-un bol de margarină, ghiveci sau orice altceva și lasă-l afară pentru o pisică ce ar putea avea nevoie să mănânce singura masă azi. Dacă e foarte, foarte frig și vezi o pisică în jur, încălzește (foarte puțin) mâncarea, pentru a încălzi trupul rece al micii feline ce își va mulțumi fără doar și poate.
- Asigură pisicilor de afară apă în stare lichidă în mod constant – s-ar putea să găsească apă plină de chimicale acolo unde o găsesc pe stradă, așa că ar fi o idee foarte bună să le dai tu apă potabilă care să te asiguri că nu a înghețat între timp
- Ai grijă când pornești motorul mașinii – se știe că pisicile caută mereu un culcuș cald în cele mai ciudate locuri, inclusiv motorul mașinilor. Ia-ți o clipă să faci o mică verificare sub mașină și sub capotă înainte să pornești motorul iarna.
- Ai grijă cu soluțiile anti-îngheț. Soluțiile anti-îngheț sunt bazate pe Ethylene Glycol, un compus extrem de toxic pentru câini și pisici. Este dulce la gust și foarte atractiv pentru ele, ceea ce îl face foarte periculor. Semnele otrăvirii unei pisici includ pierderea echilibrului, vomă și letargie. Dacă găsești o astfel de pisică, du-o repede la veterinar, s-ar putea să îi salvezi viața!
- Mircocip – dacă pisica ta nu are microcip și pleacă pe afară des, e musai să o microcipezi ca să o găsești oricând și oriunde – nu e așa de scump și poate să facă diferența ca de la cer la pământ atunci când se pierde.
Sperăm că aceste informații ți-au fost de folos! Dacă crezi că ar fi utile și altor persoane, distribuie articolul pe profilul tău de Facebook, pentru a sta uniți împotriva iernii în numele micilor feline pe care le iubim atât de mult!