Câinii simt magnetismul pământului și îl folosesc ca pe o busolă
Câinii de vănătoare folosesc mai mult decât simțul mirosului pentru a-și găsi drumul înapoi spre casă la sute sau chiar mii de kilometri distanță, spun oamenii de știință. Se pare că acești navigatori patrupezi pot simți câmpul magnetic al pământului și îl folosesc precum o busolă.
Aceastp abilitate, numită magnetorecepție, este comună la multe animale, printre care și anumite specii fe balene, delfini, broaște țestoare. Acum, un studiu realizat de Republica Cehă și detaliat de către jurnalul eLife reușește să adauge pe listă și câinii de vânătoare.
Kateřina Benediktová, cercetători la Universitatea Cehă de Științele Vieții din Praga ne spune că acest simț trece dincolo de perceția umană și nu putem înțelege exact ce înseamnă el pentru animale. Benediktová a fost studenta lui Hynek Burda, care este un alt autor al studiului în discuție.
Proiectul este clădit pe studiul mai vechi al lui Hynek Burda și Kateřina Benediktová, alături de o echipă întreagă de alți cercetători, care au descoperi că anumite rase câine preferă să defecheze cu corpul aliniat pe axa magentică a pămntului NS. (nord-sud). Cercetătorii au speculat că acest comportament ar putea să ajute câinii să identifice locul unde află în funcție de alte punte, cum ar fi cel de plecare. Aceste rezultate au fost publicate în 2012 în jurnalul Frontierele Zoologiei.
Între Septembrie 2014 și Decembrie 2017, echipa lui Benediktová a cercetat 27 câini de vănătoare din 10 rase diferite, incluzând fox terrierii și Teckelele miniaturale, cu monitoare GPS. Acestor câini le-a fost permis să plece prin pădure, departe de clădiri, străzi și stâlpi de electricitate. Câinii au alergat individual și s-au întors singuri, din călătorii ce au durat între 30 și 90 minute. 622 excursii din 62 locații diferite din Republica Cehă au fost compilate și analizate.
Ce au descoperit cercetătorii este că acești câini și-au urmat în general propriul miros pentru a se întoarce pe aceeași rută. Totuși, în 223 de cazuri, câinii au ales o altă rută utilizând o metodă numită “scouting.” Ei au privit în detaliu datele de pe GPS pentru a vedea ce înseamnă acest lucru și cum s-au întors de fapt câinii înapoi la stăpân. Majoritatea episoadelor de “scouting” s-au fpcut urmând axa Nord-Sud a pământului. Cercetătorii au mai descoperit și că această “fugă cu busola” a avut loc indiferent de direcția unde s-a întors câinele.
Kathleen Cullen, profesor de neuroștiințe de la Universitatea The John Hopkins care nu a fost implicată în cercetare confirmă faptul că aceste rezultate sunt deosebite.
“Per total, cred că descoperirea neașteptată a autorilor studiului despre câinii de vânătoare motivează mult cercetătorii pentru a explora mai mult și pentru a afla cum poate creierul mamiferelor să decodeze semnalul magnetic și să folosească informația pentru a dobândi un sens al deplasării foarte precis.”