Câinii și necesarul de proteine oportun acestora
Proteinele sunt pietre de temelie în hrana animalelor.
Acestea sunt unele dintre cele mai importante elemente nutritive în dietă şi sunt în prezent unele dintre cele mai larg dezbătute. Pentru în jur de douăzeci de mii ani la câini, precum şi pentru câteva milioane de ani înainte pentru lupi , singura problemă a caninelor faţă de proteine a fost obţinerea lor suficientă.
Câini consumau în primul rând carne şi aşa dieta lor era formată dintr-un procent mare de proteine. Cu această dieta formată din carne, acestea işi luau o parte echitabilă din grasimi, fibra şi carbohidraţi. Pisicile au fost în mare parte lafel, doar că erau carnivore mai stricte şi nu mâncau carbohidraţi.
Discuţia despre proteine a început in jurul celui de-al doilea război mondial atunci când produsele alimentare de câine comerciale au devenit mai disponibile şi au început să înlocuiască carnea tradiţională şi dietele din produse secundare din carne . La început, formele mai ieftine de carne rămase au fost puse în produsele alimentare fară a conta aroma şi moda. Dar, cu interes în sănătate legate de alimentaţie, o întreagă nouă generaţie de produse alimentare pentru câine au intrat pe piaţă.
Aceste alimente de calitate au intrat in competiţie cu alimentele anterioare, prin promovarea unui produs care este mai bun ca niciodată pentru animalele noastre de companie. În centrul dezbaterii pentru noile produse sunt proteinele, sursa acesteia, digestibilitate şi cantitatea. Sperăm că acest articol va răspunde la câteva întrebări legate de proteinele din dieta animalelor dumneavoastră de companie.
Aminoacizi
De ce câini şi pisicile au nevoie de proteine? Proteinele sunt necesare pentru toate aspectele legate de creştere şi dezvoltare şi sunt foarte importante pentru formarea structurală şi sistemul imunitar. În plus, ele sunt arse ca şi calorii si pot fi transformate şi stocate sub forma de grasime.
În realitate, animalele noastre de casă nu au nevoie de proteine, dar au nevoie de blocuri de constructii care alcătuiesc de proteinele, aminoacizii. Sunt 22 de amino-acizi de care animalele au nevoie. Animalele pot sintetiza 12 dintre ei. Cei rămaşi trebuie să fie consumaţi. Cei pe care animalele nu îi pot sintetiza sunt numiţi aminoacizi esenţiali.
Ei sunt arginină, histidină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan, valina, şi la pisici, taurina. Câinii pot sintetiza taurină, şi, prin urmare, nu este completată în produsele alimentare pentru aceştia. Din aceasta cauză există vechea zicală care spune că pisicile nu pot mânca mâncare pentru câini, însă câinii pot mânca mâncare de pisici. O deficienţă în oricare dintre aminoacizi poate cauza probleme legate de sănătate.
Calitatea proteinelor
Fiecare sursă de proteine conţine diferite niveluri de aminoacizi şi fiecare proteină este diferită în capacitatea sa de a fi repartizate în amino-acizi. Prin urmare, nu toate proteinele sunt create egal. Unele sunt mai bune pentru animale decât altele. Abilitatea proteinei de a fi folosita de organism şi cantitatea sa de amino-acizi sunt calitati ale proteinei (valoare biologică). Oul are cea mai mare valoare biologică şi stabileşte standardul pentru care alte proteine sunt judecate. Oul are o valoare biologică de 100. Peştele şi laptele sunt cu puţin în urmă cu o valoare de 92.
Carne de vită este in jur de 78 şi soia este de 67. Carnea, oasele şi grâul sunt în jur de 50 şi porumbul este de 45. Lucruri precum părul şi penele ar foarte bogate în proteine, dar ar fi ultimele în lista pentru valoarea biologică. Compoziţia reală de proteine individuale, precum şi utilizarea de aminoacizi este foarte detaliată şi dincolo de domeniul de aplicare al acestui articol, dar, în rezumat, vedem că proteinele nu sunt create egal.
Necesitatea proteinelor
Necesitatea de proteine variază de la specie la specie şi pot varia foarte mult în timpul etapelor de creştere rapidă şi pentru animalele în vârstă cu rinichii compromişi. Voi explica unele dintre circumstanţele speciale care necesită modificarea nivelurilor de proteine, dar, de regulă, se aplică următoarele nivele.
Specia şi etapa de creştere | Proteinele recomandate % | Grasimile recomandate % |
Căţeluş | 28% | 17% |
Câine adult | 18% | 9-15% |
Câine de performanţă | 25% | 20% |
Câine de curse cu sanie | 35% | 50% |
Câine care alaptează | 28% | 17% |
Femelele gravide şi care alăptează pot avea nevoie să fie hrănite cu mâncare de căţeluşi pentru a primi proteinele necesare. Animalele bolnave, slăbite au nevoie, de asemenea, de proteine suplimentare. Animale cu afecţiuni renale pot avea nevoia să fie restricţionate de la proteine, dar au nevoie de o dieta de mare valoare biologică pentru a diminua efectele bolii.
Pot hrăni animalul de companie cu prea multe proteine?
Răspunsul la această întrebare este da şi nu.
În teorie, dacă un animal sănătos mănâncă prea multe proteine, unele se excretă în urină, iar restul se utilizează ca şi calorii sau sunt transformate în grăsime şi nu produc niciun rău. Dacă, însa câinele are o problemă cu rinichii, nu sunt recomandate dietele bogate în proteine. Un alt factor este faptul că proteina este ingredientul cel mai scump în industria alimentară şi de ce să plăteaşti pentru mai mult decât ai nevoie. Cele mai multe companii de hrana pentru animale ţintează către un mediu fericit şi îndeplinesc cerinţele minime recomandate, dar adăugă un pic in plus pentru a fi în siguranţă.
Interpretarea etichetelor alimentelor pentru animale de companie
Aceasta este partea cea mai grea. Acum aveţi două opţiuni. Prima este de a cumpăra mâncare pentru câine de la un brand cu reputatie de calitate a produselor şi să speri că nevoile sale sunt îndeplinite. Aceasta este ceea ce majoritatea proprietarilor fac şi un câine mediu o duce bine. Dar, dacă aveţi un câine cu nevoie speciale de proteine sau dacă vrei sa cauţi cele mai bune produse alimentare atunci trebuie încerci să interpretezi eticheta.
Dacă aţi citit până acum ştiţi că nu toate proteinele sunt create egal. Lista cu nivelul de proteine de pe punga sau cutie nu este cu procentul de proteine digerabile, doar cu procentul de proteine. Deci, avem nevoie să ştim cum să interpretăm eticheta. Ştim că, la mâncarea de calitate, digestibilitate alimentelor este între 70 şi 80%.
La alimente de calitate mai mică, digestibilitate ar putea scadea la 60% sau mai puţin. Metoda de a determina digestibilitate nu este cea mai bună care există, până când companiile vor începe să listeze proteinele digerabile. Citind ingredientele şi luând considerare de ordinea în care acestea apar putem determina aproximativ digestibilitatea. Ingredientele sunt enumerate în ordinea de greutate.
În cazul în care primul ingredient este pui sau miel putem presupune că este o sursa de proteine de buna calitate. Produsele secundare de pui sau altă carne nu sunt la fel de bune, dar acceptabile; carnea şi oasele sunt încă mai sărace. În cazul în care sunt pe etichetă seminţe, acestea nu sunt digerabile ca surse de proteine şi contribuie în mare măsură la cantitatea de carbohidraţi. Unele companii au pe etichetă o sursă de carne şi apoi trei forme diferite de porumb, ascunzând faptul că ingredientul principal este porumbul şi este doar împărţit în trei produse diferite.
Pentru o explicaţie mai detaliată citiţi articolul meu despre etichetele produselor alimentare pentru animale de companie. Din experienţa mea personală, unele dintre cele mai scumpe produse alimentare nu sunt neapărat cele mai bune, dar foarte rar cele ieftine sunt şi de calitate. În ceea ce priveşte costul, în general, recomand gama superioară a celei de mijloc.
Rasele de câini mari si uriaşi
Cum să hrăneşti căţeluşii din rasele de câini mari şi giganţi a alimentat controversă asupra proteinelor din dietă. În trecut, am hrănit toţi pui lafel indiferent de rasă. Au fost mai multe studii care au indicat faptul că hrănirea puilor din rasa de câini mari şi uriaşi cu o cantitate scăzută de proteine şi grasimi poate reduce incidenţele de probleme la oase şi articulaţii, inclusiv displazia de şold.
Ca rezultat al acestei cercetări, mai mulţi dintre producătorii mari de alimente pentru animale au început producerea şi comercializarea produselor alimentare în mod special pentru caţeii rasa mari. Ei afirmă ca sunt mai scăzute în grăsimi şi proteine, au un amestec special de calciu şi fosfor, şi spun că acestea reduc probleme osoase.
Articol preluat de pe site-ul – https://www.adoptiicaini.ro/necesarul-de-proteine-la-caini/