Alimente pe care câinii ar trebui sau nu ar trebui să le încerce din meniul tău
Există mulți iubitori și stăpâni de câine care obișnuiesc să dea acestora din propria farfurie, sau chiar să gătească acasă pentru ei, alegând o alimentație care cuprinde atât hrană specială pentru câini, cât și hrană gătită.
Dar care sunt alimentele care le fac bine câinilor din frigiderul nostru? Care sunt alimentele care ar trebui să nu ajungă în bolul câinelui?
Astăzi povestim despre câteva alimente mai comune la care să fim atenți, pentru sănătatea și bunăstarea patrupedului nostru drag.
Migdale: Nu, câinii nu ar trebuie să încerce migdale. Nu neapărat că ar fi toxice pentru câini așa cum sunt nucile de macadamia, dar pot bloca esofagul și chiar răni căile digestive dacă nu este mestecat destul de bine. Migdalele sărate sunt mai periculoase pentru că cresc și retenția de apă, fatală pentru câinii care au probleme de inimă.
Pâine: Da, câinii pot mânca pâine. Cantități mici de pâine albă (fără condimente sau semințe) nu vor face rău câinelui, dar nici nu vor aduce vreun beneficiu în mod deosebit. Pâinea albă nu are valoarea nutrițională și poate ajuta la depunerea tesutului de grăsime, la fel ca și la oameni. Pâinea făcută în casă este o opțiune mai bună față de cea cumpărată, întrucât cea din magazin conține conservanți ce nu sunt necesari, dar dacă se poate, e bine să o evităm.
Brânză: Da, câinii pot mânca brânză în cantități mici până la moderate. În afară de cazul în care câinele tău are intoleranță la lactoză (ceea ce este rar, dar posibil la câini), brânza poate fi o recompensă bună. Multe soiuri de brânză au nivelul de grăsime mărit, așadar e mai bine să alegem brânză mai slabă cum ar fi brânză de vaci, cottage cheese sau mozzarella.
Ciocolată: Nu, câinii nu ar trebui să mănânce niciodată ciocolată. Această informație nu este doar un mit ce circulă prin lume, e pe bune! Ciocolata conține substanțe toxice numite metilxantine, care sunt stimulente ce provoacă oprirea sistemului metabolic al câinelui. Chiar și doar o cantitate mică de ciocolată, mai ales ciocolata neagră, poate cauza diaree și episoade de vomă. O cantitate mai mare poate duce la șoc anafilactic, funcționarea defectuoasă a inimii sau chiar deces. Nu ține ciocolata într-un loc ușor accesibil pentru câine. Dacă totuși a mâncat ciocolată, du-te la veterinar cât de curând posibil.
Scorțișoară: Nu, câinii nu trebuie să consume scorțișoară. Deși scorțișoara nu este toxică pentru câini, e mai bine să fie evitată. Scorțișoara are uleiuri care irită sistemul digestiv al câinelui, pornind chiar de la nivelul gurii, făcându-l să se simtă inconfortabil și bolnav. Poate scădea nivelul de zahăr din sânge și poate duce la diaree, episoade de vomă, tensiune mărită sau micșorată ori chiar o poate îmbolnăvi ficatul. Dacă inspiră scorțișoara praf, pot avea dificultăți în respirație, pot tuși sau se pot îneca.
Ouă: Da, este permis pentru câini să mănânce ouă. Ouăle sunt alimente ce pot fi consumate de către câine dacă sunt gătite complet. Ouăle gătite sunt o sursă importantă de proteine și pot ajuta la refacerea unui stomac agitat. Totuși, dacă gustă albuș de ou negătit poate duce la deficiența de biotină.
Pește: Da, câinii pot mânca pește. Peștele conține grăsimi bune și aminoacizi, fiind un boost de preț pentru sănătatea câinelui tău. Somonul și sardinele sunt în special benefice – somonul pentru că e plin de vitamine și proteine, iar sardinele pentru că au oase mici, ușor de digerat și ajută la un aport extra de calciu. În afară de sardine, ai grijă să scoți mereu oasele mici de pește, deși e obositor, dar cu adevărat necesar. Nu îi da niciodată câinelui pește negătit sau gătit prea puțin și nu îi da mai mult de două porții de pește pe săptămână.
Lapte: Da, câinele poate bea lapte, dar cu grijă. Unii câini chiar au intoleranță la lactoză și nu digeră bine laptele. Deși este în regulă să ea cantități mici de lapte, ar fi cel mai bine să bea doar apă în majoritatea timpului.
Iaurt: Da, iaurtul simplu este bun pentru câini și este o gustare acceptată din toate punctele de vedere. Totuși, există câini care au dificultăți în a digera produsele lactate. Dacă în cazul câinelui tău digestia are loc normal, bacteria activă din iaurt întărește sistemul digestiv cu probiotice. De evitat sunt iaurturile cu zahăr adăugat, fie el și îndulcitor artificial.