Cum să te descurci în primele luni cu un pisoi?
Urmează să aduci în familie un pui de pisică, un pisoi jucăuș și bun de iubit? Sau poate mai mulți, întrucât pisicuța ta urmează să aducă pe lume pui? Iată sfaturile noastre de top pentru a le face tranziția cât mai ușoară posibil.
Aducerea unui pisoi în familia ta pentru prima dată este incredibil de interesant. Noul tău membru al familiei va fi o sursă de dragoste, companie și îți va aduce multă bucurie pe măsură ce devine o pisică adultă. Dar pentru a avea o experiență bună, există câteva lucruri pe care trebuie să te asiguri că le ai la dispoziție pentru a ști că sosirea lor se desfășoară cât mai bine posibil.
Primele zile
Înainte să-ți aduci pisoiul acasă, pregătește-te cât poți de mult din timp. Alegeți o cameră liniștită pentru ca ei să își petreacă prima săptămână în care să se stabilească și să înceapă să câștige încredere în noua lor casă. Asigură-te că au acces la:
- Zone separate pentru alimente și apă
- Cel puțin o tavă cu nisip (departe de orice alte lucruri)
- Un pat confortabil, moale
- Cel puțin o ascunzătoare sigură – acesta poate fi un suport acoperit, un pat special sau o cutie.
- Zone pentru cățărare, cum ar fi rafturi sau un arbore pentru pisici
- Jucării și stâlpi de zgâriere.
- De asemenea, puteți aduce acasă ceva care le miroase familiar, cum ar fi o pătură, astfel încât să se simtă mai puțin anxioși.
Odată ce ți-ai adus pisoiul în noua lui cameră, lasă-l să se așeze și să se aclimatizeze. Nu-ți scoate pisoiul din cutia sa de transport, lasă ușa deschisă și lasă-l să iasă în timpul lui. Poate fi tentant să-l împodobești cu afecțiune și entuziasm, dar este posibil să fie stresat de mișcare. Nu vrei să-l copleșești. Aii răbdare și lasă-l să se obișnuiască cu noul mediu – va fi timp suficient pentru îmbrățișări mai târziu! Când părăsiți camera, se poate porni un radio în liniște – zgomotul moale de fundal îi va ajuta să se simtă mai puțin nervoși și va înăbuși alte sunete pe care le-ar putea găsi înfricoșătoare.
Este important să vă înregistrați deja la medicul veterinar ÎNAINTE să aduci noul membru al familiei acasă. Sistemul lor imunitar este încă în curs de dezvoltare și problemele pot apărea rapid, așa că asigură-te că aveți noul veterinar în agenda telefonului pentru orice urgență. Ar trebui să-l duci pe nou-venitul să-și viziteze medicul veterinar cât mai curând posibil, pentru a te asigura că este sănătos, pentru a cumpăra produse pentru purici și deparazitare și pentru a discuta despre sterilizare și microcipare.
După primele zile, sperăm că pisoiul tău se va simți în siguranță și puțin mai puțin stresat. Îi poți prezenta experiențe noi în această cameră, cum ar fi întâlnirea cu alți membri ai familiei, astfel încât pisicul sau pisoii să înceapă să-și dezvolte încrederea înainte de a se ocupa de toată casa. Este important să reții că întâlnirea cu mulți oameni deodată poate fi copleșitoare pentru noul tău pisoi, așa că prezentă-i pe cei din familie treptat, la fel cum ai face cu un bebeluș.
Timp de joacă
Pisoilor le place să se joace – într-un minut sunt plini de energie, iar în următorul vor fi osteniți, adormiți acolo unde cad. Cel mai bun mod de a te juca cu pisoiul tău este să încurajezi jocul cu diferite jucării, inclusiv cu cele cu care pot interacționa singuri (cum ar fi circuitele cu mingi) și cu cele pe care le poți folosi împreună (undițele sunt întotdeauna câștigătoare, dar asigură-te întotdeauna că pisoiul tău este supravegheat).
Rotește tipurile de jucării pe care pisoiul tău le folosește, astfel încât să nu se plictisească. Dacă observi că pisoiul tău prezintă un comportament de prădător (pândește, năpustește, sări, mușcă sau gheare), atunci s-ar putea să se plictisească – îi poți distrage atenția de la acest lucru folosind jucării pentru îmbogățirea fizică și mentală.
Este posibil să fii tentat să vă folosiți degetele de la mâini sau de la picioare pentru a te juca cu pisoiul, dar ar trebui să eviți acest lucru. Dacă ei cred că aceasta este o formă acceptabilă de joc, s-ar putea să te rănești când vor deveni o pisică adultă! Acest tip de joc neadecvat este foarte frecvent la pisoi. Așa că este important să-i învățați folosind întăriri pozitive și nu dezmințindu-i. Ignoră comportamentele nedorite pentru a nu le încuraja din neatenție reacționând. Dacă îți folosesc picioarele ca jucărie, stai complet nemișcat, astfel încât să nu mai fie „pradă”.
Limite
Nu-l lăsa pe noul tău pisoi să scape cu prea multe! Micul tău ghemotoc de puf poate fi drăguț, dar o parte din socializarea lor trebuie să fie învățarea limitelor și înțelegerea comportamentului pozitiv în noua lor casă.
Dacă pisoiul tău se comportă într-un mod obraznic, nu-l sfătui – ignoră-l pentru puțin timp. Asigură-te că îi lăuzi comportamentul bun și îi oferiți o mulțime de întăriri pozitive, inclusiv răsplătindu-i cu timp de joacă și bunătăți. Cel mai important, fii consecvent cu limitele tale și asigură-te că și ceilalți membri ai familiei tale fac acest lucru.
Protejarea pisoilor de pericolele din casă
A avea un nou pisoi în casa ta poate fi ca și cum ai avea un copil, așa că asigură-te că ai „protejat” casa ta înainte de a-i permite noului tău venit să exploreze. Crește de-a lungul timpului accesul la diferite camere din casă și fii cu ochii pe pisoi pentru a te asigura că nu provoacă prea multe năzbâtii.
Pisicile și pisoii se pot ascunde în cele mai mici găuri, așa că asigură-te că blochezi orice goluri din mobilier, dulapuri sau electrocasnice, precum și să ții ușile și capacele închise (inclusiv toaleta, mașina de spălat și uscătorul de rufe). Verificați de două ori că pisoiul nu s-a târât înăuntru pentru a explora înainte de a porni aparatele. Păstrează toate cablurile și firele la îndemână, astfel încât să nu poată fi mestecate sau prinse în jurul pisoiului.
Rutine
În timp ce pisoiul tău se instalează, poți începe să creezi rutine și să lucrezi la antrenamentul de răspuns. De exemplu, îl poți obișnui cu sunetul când scuturi o cutie de mâncare. Odată ce pisoii recunosc și asociază acest sunet cu mâncarea, îl puteți folosi în viitor pentru a-i determina să se întoarcă în casă.
Petrecerea timpului afară
Atâta timp cât simți că pisoiul tău este stabilit și fericit în noua lui casă, îi poți prezenta grădina după ce a împlinit vârsta de cinci-șase luni, dar acest lucru va depinde de fiecare pisoi. Ar trebui să-i pregătești pentru asta asigurându-te că sunt sterilizați, microcipați, vaccinați complet și tratați cu purici și viermi înainte de ziua cea mare! Castrarea și microciparea înainte de a ieși afară sunt cele mai importante lucruri.
Vaccinări, sterilizare și microcipare
Este important să te asiguri că noul membru al familiei este complet vaccinat, sterilizat și microcipat.
Veterinarul va vaccina pisoiul de două ori – în jurul vârstei de 8 și 12 săptămâni pentru gripa pisicii (calici și herpes virus), enterită și leucemie felină (FeLV). Cu toate acestea, vaccinurile nu devin de obicei eficiente decât după 7-14 zile după administrarea ambelor doze. Ca atare, este esențial să-ți ții animalul de companie departe atât de alte animale de companie, cât și de locurile în care ar fi putut fi, pentru a-l proteja de rău.
Castrarea sau sterilizarea pisoiului sau pisicuței este o parte esențială a deținerii responsabile a animalelor de companie. Procedura de castrare oferă o soluție umană și permanentă pentru sarcinile nedorite și, de asemenea, reduce riscul ca animalul tău. de companie să dezvolte anumite tipuri de cancer și alte boli. De asemenea, animalul tău de companie va avea mai puține șanse să dezvolte comportamente nedorite, cum ar fi pulverizarea și lupta cu alte animale.
Mii de pisici și câini se pierd în fiecare an și mulți nu sunt niciodată reuniți cu stăpânii lor, deoarece nu au o identificare permanentă. Microciparea este cea mai sigură modalitate de te asigura că le poți recupera întotdeauna atunci când sunt pierdute.
Microciparea este ieftină, inofensivă și durează câteva secunde. Un mic chip (de dimensiunea unui bob de orez) va fi implantat în ceafa animalului tău de companie cu un număr unic pe el. Această procedură va avea loc cu ei complet treji și este foarte asemănătoare cu administrarea unei injecții, iar pisicile și câinii o tolerează incredibil de bine. Numărul unic al microcipului este apoi stocat într-o bază de date centrală, cu detaliile despre numele și adresa ta atașate. Pentru mai multă liniște, publicul larg nu poate accesa această bază de date confidențială, doar organizațiile înregistrate cu autorizația de securitate necesară. Este esențial să îți păstrezi datele de contact la zi cu compania de bază de date dacă vă mutați acasă sau îți schimbi numărul de telefon.