Cum analizezi lista de ingrediente de pe ambalajele de hrană pentru animale
A avea grijă de un animal este o responsabilitate aparte, având nevoie de calități umane deosebite – nu numai un suflet bun și generos, dar și o minte care să discearnă în locul animalului, pentru a face alegeri pe termen lung pentru sănătatea acestuia.
Lista ingredientelor este oglinda prin care putem privi cu adevărat ce introducem în dieta de zi cu zi a câinelui sau pisicii noastre. Uneori, aceasta tinde să “uite” să enumere anumite caracteristici sau, prin formularea aleasă, induce în eroare privitor la cantitățile de ingrediente folosite. Este bine să știi să citești o etichetă și mai ales “printre rânduri“, atunci când achiziționezi hrană pentru câini sau pisici. Am pus la cale un mic ghid în această privință, ca să poți înțelege mai bine și că să poți alege mai hotărât mâncarea pentru animalul tău de companie.
- Cantitatea
Cel mai puțin regăsim exact scrisă cantitatea din fiecare ingredient pe care o conține respectivul produs. Fără să știi cantitatea exactă a fiecărui component, nu știi ce impact are asupra organismului animalului și nici profilul nutrițional al hranei. De exemplu, atunci când vezi un carbohidrat precum orezul ca și ingredient, știi că nu are ce caută în hrana unei pisici, însă cam ce cantitate de orez este acolo? Este în cantitate mică sau mare? De aceea este important să iei în considerare nu doar lista de ingrediente, ci și cantitatea de proteine/grăsimi/carbohidrați din ele.
Aici poți găsi o listă despre aceste procente la gamele cele mai cunoscute pentru pisici:
https://feline-nutrition.org/html_pages/CanFoodNew.html
Unele produse enumeră printre ingrediente și fructe sau legume, punându-ne problema dacă un animal are nevoie de ele în dietă, însă urmărind procentul de carbohidrați aflăm dacă este prea puțin sau prea mult – un procent de 3-5% de fructe sau legume este foarte mic și nu va afecta în mod necorespunzător dieta câinelui sau pisicii tale.
În mod optim, hrana pentru pisici nu trebuie să aibă caloric mai mult de 10% proveniență din carbohidrați.
Este bine că ingredientele de pe etichetă să fie numite, adică enumerate în totalitate, alături de procentul fiecăreia din produs.
Extru Can are pe toate ambalajele produse, pe lângă lista de ingrediente, și o lista completă cu procentele acestora. De asemenea, conținutul complet al fiecărui produs (fișa tehnică) poate fi regăsită pe site-ul nostru www.can2000.ro
2. Cuvinte “prețioase“
Cuvintele “natural”, “premium”, “recomandat de medicii veterinari” nu sunt neapărat indicative ale calității. De asemenea, dacă te gândești să alegi hrană “specială pentru animalele de rasă“, nu te gândi să cazi în capcanele pe care firmele le pun în legătură cu acest aspect. O pisica Siameză nu este diferită de o Persană, un Maine Coon sau o pisică maidaneză, atunci când vine vorba de alcătuirea unei diete optime.
3. Chimicalele
BHA, BHT și ethoxyquin sunt prezervativi care pun sub semnul întrebării anumite game de hrană pentru animale. Multe dintre companiile din domeniu au abandonat utilizarea lor în produse, găsind metode mai naturale care nu pun sănătatea animalului în pericol. Din păcate, mulți medici veterinari care își aduc aportul în rețetele folosite pentru hrană sunt slab pregătiți în domeniul nutriției. De multe ori, ei recomandă achiziționarea de produse din comerț, neavând în minte interesul cel mai înalt al pisicii sau câinelui tău. De multe ori te vei găși în situația de a plăti mulți bani pentru ingrediente de proastă calitate.
Extru Can a fost clădită pe experiență de 40 de ani în nutriție animală a domnului doctor Rus Vasile, care și-a dedicat întreaga carieră cercetării în domeniu, cu pasiune pentru a descoperi combinațiile optime pentru câinii și pisicile de pretutindeni.
4. Carnea, ingredientul cel mai important
Carnea este prin excelență ingredientul cel mai important de pe etichetele produselor pentru câini și pisici. O capcană des întâlnită este folosirea sintagmei “carne proaspătă” în lista de ingrediente, de multe ori ea având proporția cea mai mare din rețetă. În procesul de producție, carnea proaspătă pierde apa consituentă (aceasta fiind cea care îi da procentul mare), ajungând să pună carnea pe un loc inferior, procentul acesteia devenind unul mult mai mic.
Carnea proaspătă conține până la 70% apă, în timp ce făina din carne doar 5%.
20% carne proaspătă echivalează cu aproximativ 7% carne uscată.
Extru Can folosește la toate produsele sale făină din carne, iar carnea folosită de noi este preluată din industria locală zilnic pentru utilizare în fabrică.
5. Ordinea ingredientelor
Este foarte important să știm că toate ingredientele care apar pe eticheta se trec în ordinea descrescătoare a cantității din rețetă. Primul ingredient din listă are astfel și cantitatea cea mai mare din produs.
Sperăm să va fie de folos aceste informații în alegerile de zi cu zi! Va stăm la dispoziție oricând cu informații legate de produsele noastre și conținutul acestora, în detaliu.